Καροτόσουπα βελουτέ

Καροτόσουπα βελουτέ

Μια υπέροχα βελούδινη, ελαφριά και αρωματική καροτόσουπα, ιδανική για κρύες μέρες ή για ένα υγιεινό πρώτο πιάτο. 

Ο συνδυασμός καρότου, γλυκοπατάτας και τζίντζερ δημιουργεί μια γλυκιά, ζεστή και αναζωογονητική γεύση που απογειώνεται με λίγες σταγόνες πορτοκάλι.

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 7–8 μέτρια καρότα (700 γρ.)
  • 1 γλυκοπατάτα κόκκινη (ή μία μεγάλη πατάτα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 πράσο τρυφερό
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 lt ζωμό λαχανικών (ή κότας)
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 μικρό κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση (βήμα–βήμα)

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε πράσο, κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα και τη γλυκοπατάτα σε μικρά καρέ. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για ακόμη 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και βράζουμε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή multimix μέχρι να γίνει βελουτέ.
Επαναφέρουμε τη σούπα στη φωτιά, προσθέτουμε τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κύμινο και τη φλούδα πορτοκαλιού. 
Βράζουμε 5 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε με κρουτόν, γιαούρτι ή ταχίνι και σχοινόπρασο.

Πίνακας 1 – Θερμίδες ανά συστατικό
 
Συστατικό Θερμίδες
Καρότα (700 g)~280 kcal
Γλυκοπατάτα~86 kcal
Πράσο~30 kcal
Κρεμμύδι~45 kcal
Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)~238 kcal
Σέλερι~10 kcal
Σύνολο κατσαρόλας ~690 kcal

Πίνακας 2 – Μακροθρεπτικά ανά Μερίδα (εκτίμηση) 
 (Υπολογισμός για 4 & 5 μερίδες από το σύνολο των υλικών)
 
Μερίδες Πρωτεΐνη Υδατάνθρακες Λίπος
4 μερίδες ~2.5 g ~23 g ~6.5 g
5 μερίδες ~2 g ~18 g ~5 g