Παντζαροσαλάτα με Ξύδι & Πορτοκάλι

Παντζαροσαλάτα με Ξύδι & Πορτοκάλι

Η παντζαροσαλάτα είναι από εκείνα τα πιάτα που μπορούν να σταθούν επάξια σε κάθε τραπέζι — από ένα απλό καθημερινό γεύμα μέχρι ένα πιο επίσημο δείπνο. 

Συνδυάζει τη γλύκα των παντζαριών, τη φρεσκάδα του πορτοκαλιού και την ελαφριά οξύτητα του ξιδιού, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο, αρωματικό και εξαιρετικά θρεπτικό.

Η προσθήκη των τρυφερών φύλλων των παντζαριών απογειώνει τη θρεπτική αξία, ενώ το ελαφρύ σοτάρισμα δίνει βάθος γεύσης που δύσκολα συναντάς σε μια κλασική σαλάτα.

Αν την σερβίρεις ζεστή ή κρύα, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: μια σαλάτα γεμάτη χρώμα, γεύση και Μεσογειακό άρωμα.

Υλικά

1½ κιλό παντζάρια με τα φύλλα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
120 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. ξίδι
50 ml χυμός πορτοκαλιού
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και κομμένο σε φιλετάκια
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα φύλλα από τους βολβούς και τα πλένουμε καλά για να φύγουν χώματα και άμμος.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματίζουμε τα φύλλα για 5 λεπτά.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τους βολβούς και τους βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τους βγάζουμε ζεστούς, τους καθαρίζουμε και τους κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες.
Τους προσθέτουμε στο μπολ με τα ζεματισμένα φύλλα.
Αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα παντζάρια (φύλλα + βολβούς), τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε απαλά να λαδωθούν και να πάρουν τα αρώματα.
Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.
Πριν το σερβίρισμα, ραντίζουμε με το ξίδι, τον χυμό πορτοκαλιού και σκορπίζουμε από πάνω τα φιλετάκια πορτοκαλιού.
Ολοκληρώνουμε με μπόλικη ρίγανη.


Συστατικό Θερμίδες
Παντζάρια 1,5 κιλό~645 kcal
Φύλλα παντζαριών~50 kcal
120 ml ελαιόλαδο~884 kcal
1 σκελίδα σκόρδο~4 kcal
50 ml χυμός πορτοκαλιού~22 kcal
1 πορτοκάλι~62 kcal
Σύνολο~1.667 kcal

Μερίδες Θερμίδες ανά μερίδα
4 μερίδες~415 kcal
6 μερίδες~275 kcal